c/ Sant Narcís, 5 17240 Llagostera | Tel.: 972 80 50 27 | info@eosconsult.eu

Preguntes i respostes a l’hora de buscar finançament

Quan es va a buscar finançament per desenvolupar nous projectes o simplement finançar el creixement del nostre negoci és necessari plantejar-se una sèrie de qüestions perquè obligatòriament seran les que els inversors (bancs, administracions públiques, etc.) es plantejaran.

Per això és important aclarir el camí i abans de sol·licitar inversió saber què és el que a un inversor li pot interessar del teu negoci i que has de tenir molt present.

 

Preguntes a les que respondre:

 

Vendes

El primer que has de tenir en ment és quant has venut l’any anterior. Relacionat amb això cal saber quant vas facturar en l’últim trimestre, i a més, si estàs complint els objectius de venda, els superes o no hi arribes. Inevitablement cal comparar amb el mateix període de l’any anterior.

Encara que no agradi, la veritat és que finançament sense vendes no n’hi ha.

Beneficis

Una vegada que se sap quant vens, el següent és saber si es realitza amb beneficis o pèrdues. Encara que pots pensar que una empresa amb pèrdues no pot obtenir finançament no és així, perquè el marge brut i net són indicadors molt importants, així com l’evolució de les teves vendes.

Efectiu

L’altra qüestió rellevant és conèixer quin és el flux de caixa, que és el que determina la capacitat per poder assumir noves inversions i noves obligacions. Evidentment el que interessa és poder tenir una DSO (dies pendents de cobrament) el més baixa possible, si bé és cert, que hi ha atenuants com és el treballar amb les administracions que implica major DSO però també una important seguretat en el cobrament.

Fons de maniobra

Aquesta ve determinada per la diferència entre actiu circulant menys passiu circulant i ens dóna una primera aproximació de la nostra capacitat financera.

Ràtio d’endeutament

Consisteix en comparar els fons propis amb el total del passiu i pes relatiu. D’aquesta manera, coneixerem si estem molt endeutats. Si ronda el 70% preocupa’t, perquè no et quedarà molt marge d’endeutament.

A més de totes aquestes preguntes, n’hi ha una que els bancs i qualsevol entitat financera sempre tenen en ment:

Avalaries el teu negoci? Personalment, aquest plantejament em sembla pervers i contrari al dret mercantil perquè tendeix a confondre la persona jurídica de les físiques que la componen quan no hauria de ser així.

Lamentablement, són les regles del joc que ens imposa el sector financer en el seu conjunt.

Font: Pymes y Autónomos